Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » A megfelelő domain név keresése

A megfelelő domain név keresése

netpreneur | 2007-06-13 08:00

Miután megtalálta az önnek tetsző domain nevet, igyekezzen elindítani a regisztrációs folyamatot, minél hamarabb! Hogy miért ilyen sürgős? Sajnos manapság már nem is olyan egyértelmű dolog a domain név regisztrálása, mivel egyre többet és többet lefoglaltak már. Miközben olvassa ezeket a sorokat, már lehet, hogy valaki a regisztrációs folyamat végére jutott pont azzal a névvel, amit Ön is szeretett volna.
 
Ebben az esetben nem marad más, mint valahogyan kiudvarolni a tulajdonostól a domain nevet, aki természetesen csak a regisztrációs költség feletti áron hajlandó nekünk átadni. A hivatalos magyar domain weblapon utánanézhetünk egy keresőmotor segítségével, hogy az áhított név már foglalt-e, vagy még előzetes várakozás alatt van-e. Itt nézhetjük meg azt a listát is (betűrendben vagy időrendben), hogy melyek azok a domain nevek, amik épp az elbírálásra várakoznak.


Amennyiben a név .hu verziója már foglalt esetleg próbálkozhatunk a .com, .net verziókkal is. Ennek viszont az lehet a hátulütője, hogy a megcélozni kívánt közönség nehezebben szokja meg a .hu végződéstől eltérőt, sőt így sokkal feltűnőbben szükséges szerepeltetni a terméken a honlap címét. Az Internet rövid története során születtek érdekes véletlenek az ilyen végződés miatti problémákból: ilyen volt például az USA fehérháza, melynek címe whitehouse.gov, és a tőle teljesen különböző tartalmat kínáló whitehouse.com esete. Míg az előbbi az Egyesült Államok elnökének kéglijébe vezet minket, addig az utóbbi 18 éven felülieknek ajánlott tartalmat szolgáltat. Képzelje magát annak a látogatónak a helyébe, aki az Ön szolgáltatását keresi a világhálón, s közben egy felnőtteknek szóló honlapra vetődik…


Ha még mindig el vagyunk akadva a domain névválasztással, akkor ideje kreatívnak lenni! Szerencsére a szabványosítás lehetővé teszi, hogy az URL hossza maximum 64 karakter legyen, ami azért elég sok lehetőséget biztosít a számunkra. Számos üzlettulajdonos veheti domain névnek a vállalkozásának elnevezését, betű szerint (ékezetektől eltekintve), vagy kiegészítheti valamilyen elő-, utótaggal. Ez már csak azért is előnyös, mert a cég neve prioritást élvez a regisztrációs eljárás során, és különben a Cégbíróság sem engedélyezi kétszer bejegyezni ugyan azt a cégnevet. A választható elő-, és utótagok közül igen népszerűek az online, a cyber, a web, a 4u stb.


A domain név levédése. Szükségtelen megmagyarázni, hogy milyen nagy jelentőséggel bír egy cég üzletmenetében a domain név védelme. Ezen név alapján azonosítják a terméket vagy a szolgáltatást, ezt a nevet írja be a látogató a böngészőbe nap mint nap. Legegyszerűbb, ha a védjegyjog szabályait alkalmazzuk. A védjegyiroda nem fog regisztrálni azonban egy domain nevet, ha az nem felel meg a védjeggyé válás követelményeinek, hiszen önmagát tekintve még nem más, mint egy cím. A védjegyjog gyakorlása lehetővé teszi számunkra, hogy érvényesítsük jogainkat azokkal szemben, akik a mi nevünkhöz hasonlót használnak (megpróbálván ezzel elcsábítani fogyasztóinkat), és megvédjük domain nevünket azokkal szemben, akik azt állítják, sértjük az ő jogait.


A védjegy problémája azonban meglehetősen összetett téma, így ajánlatos konzultálni egy ügyvéddel az esetleges sajátságokról.


A domain név "aktiválása". Attól, hogy a kitalált domain név regisztrálása lezajlott még hiába írjuk be a böngészőnkbe, nem fog megjelenni semmi. Valahová fel kell töltenünk a honlapunkat. Ha szétnézünk a szolgáltatók között egyből szembetűnik, hogy számos előfizetői variáció közül választhatunk.


A választásnál két fő tényezőt szükséges mérlegelnünk. Az egyik a szolgáltatás minősége és megbízhatósága, mely alatt azt, kell értenünk, hogy milyen széles palettájú kiegészítő szolgáltatást kaphatunk a tárhelyünk mellé és az mennyire biztonságosan áll a rendelkezésünkre. A második tényező természetesen az ár. Amennyiben egy egyszerű bemutatkozó honlapot szeretnénk közzétenni, akkor elegendő egy "alap" szolgáltatás, kis tárhellyel párosítva, minél alacsonyabb áron. Azonban, ha egy internetes áruházat szeretnénk nyitni, már szükségünk van egy komolyabb előfizetői csomagra. Természetesen a szolgáltatók közötti verseny egyre lejjebb nyomja az árakat, így hozzájuthatunk már viszonylag olcsó havi díjért is egy egész komoly tárhelyhez.

Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer