Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » A jobbra igazított menüsor megnehezíti a gyors átfutást

A jobbra igazított menüsor megnehezíti a gyors átfutást

Tungler Andrea | 2008-10-31 14:00

 

A tartalom átfutása során a felhasználók a listák bal oldalán sebesen lefelé mozgatják a szemüket. A jobbra igazított menüpontok megnehezítik az olvasást.

 

Szemkövető elemzésekből tudjuk, hogy a felhasználók általában gyorsan lefelé mozgatják a szemüket a listákon. A listák többi részét csak akkor olvassák el, ha valami megragadja a tekintetüket a leg-baloldalibb egy vagy két szóban.

Menü design irányelvek:

  • A menüpontokat igazítsuk balra, hogy a felhasználók egy egyenes vonalban nézhessenek végig rajtuk és ne kelljen újrakeresniük minden sor elejét.
  • Minden menüpontot a leg-információgazdagabb szóval kezdjünk.
  • Ne ismételjük a szavakat a menüpontok elején, mert az nehezíti a szkennelést.

 

A navigációs menü jobb margóhoz való igazítása lehet, hogy menő, de az így képzett rongyos baloldali margó nagyon csökkenti a menü szkennelhetőségének sebességét és az előnyben részesített opció kiválasztását.

(Természetesen a balra-igazítás irányelve csak a balról jobbra olvasott nyelvekre értendő. A fordított irányban olvasott nyelvekre az irányelv is fordítottan érvényes: ebben az esetben jobbra kell igazítanunk a menüsorokat. Mindkét esetben az a lényeg, hogy egyszerűvé tegyük a szkennelhetőséget a listák azon oldalán, amelyiken olvasni kezdünk.)

 

Tekintse meg az alábbi nézőképeket, melyben 3 példa illusztrálja a menük elrendezését.

menüsorok összehasonlítása

Ugye milyen nehezen szkennelhetőek a menük? Paradox, hogy a harmadik példa esetén ugyanazon menüsorban kétféle igazítást is találunk: sokkal egyszerűbb a felső szkennelése.

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, két nézőkép a csupa nagybetű irányelvét is megszegi, ami az olvashatóságot 10%-kal csökkenti. Ha keverjük a kis- és nagybetűket, akkor a lefelé- és felfelé nyúló betűk változatos formákat szülnek, míg a csupa nagybetűk szögletes alakokat képeznek. A szavak hamarabb felismerhetőek, ha hagyományos szóalakokat használunk.

Végezetül, a szöveg és a háttérszín kontrasztja a középső menüben túl a alacsony.

3 olvashatósági irányelv megszegése miatt a középső menü nehezen olvasható, különösen gyengén látók részére.Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer