Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » Úgy nézzünk honlapunkra, mintha először látnánk

Úgy nézzünk honlapunkra, mintha először látnánk

Tungler Andrea | 2009-05-02 14:00

Véleménye szerint mi a legnagyobb korlátja honlapja fejlődésének?

Ön.

Nézzünk szembe a tényekkel: senki sem szeret letérni a kitaposott útról, hajlamosak vagyunk mindent mindig ugyanúgy véghezvinni. Mégis, hogyan nézzük weboldalunkat más szemszögből, más nézőpontból?
Íme 12 módszer, melyek segítségével úgy böngészhetünk honlapunkon, mintha először járnánk ott.

1. Álljon az internetező mögé

Jó módszer új ötletek gyűjtésére, ha megkérünk egy laikust (például egy családtagot), hogy nézelődjön a weboldalon. Eközben álljunk mögé, tegyünk fel neki kérdéseket. Mivel kevésbé gyakorlott a weboldal használatában, igen gyakran fog olyan dolgokat tenni, melyekre nem is számítunk.

2. Álljon az internetező mellé

Szeretné könnyen és olcsón elemezni a látogatók szemmozgás-követését? Az előbbihez hasonló módszerrel ez lehetséges, ehhez azonban a weboldal helyett magát a böngésző személyt kell figyelni. Álljunk egy családtag vagy barát mellé, miközben először ismerkedik a kérdéses honlappal. Figyeljük a szemét böngészés közben. Azok az elemek ragadják-e meg a tekintetét, melyekre számítottunk? Beszélgessünk vele, kérdezzük ki a honlapról kialakult véleményéről!

3. A látogatások rögzítése

A képernyőn zajló események rögzítése videóformátumban lehetőséget nyújt arra, hogy a weboldalt a látogató szemével láthassuk. Ezzel olyan képet kaphatunk a honlapról, amely hagyományos weboldal-elemző szoftverekkel ritkán érhető el. Láthatóvá válnak a kisebb mozdulatok, mint például a kurzor mozgása, vagy a látogató ténykedése az űrlapokon. A módszer nem kerül semmibe, és olyan tények megismeréséhez vezethet, melyek nem gyűjthetők ki a naplófájlokból, vagy Javascript alapú programokból. A ClickTale a képernyőn történő mozgások rögzítésére és elemzésére szolgáló, ingyenes program.

4. Új elemző program

Állandóan ugyanazokat az elemzési módszereket alkalmazva az eredmény is sablonos lesz. Ha a rendelkezésre álló adatokat időnként más, újabb programmal is elemezzük, akkor a kapott megoldás is részletesebb lesz. Érdemes kipróbálni a Microsoft új Adcenter Analytics elnevezésű szoftverét.

5. Lassabb internetkapcsolat

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy lassabb internetkapcsolattal mennyire más képet nyújt a honlap. Amikor az oldal elemei (képek, beágyazott videók, flash-ek) lassan töltődnek le, a látogató gyakran úgy gondolja, hogy hibás a honlap. Az idegesítően lassú internetkapcsolat felidézhető ezzel az ingyenesen letölthető programmal.

6. Elemző-partner

Adjuk át elemzésre a weboldal adatait egy-két órára egy megbízható jóbarátnak vagy kollégának, és egyúttal ajánljuk fel mi is hasonló jellegű szolgálatainkat. A kapott adatokat más szemszögből, másképp fogja értelmezni, így új, eddig figyelmen kívül hagyott tényekre is fény derülhet.

7. Másik böngésző használata

Lehet a Firefox a kedvenc böngészőprogram, de esetenként érdemes más böngészőket is kipróbálni. A weboldal egyszerű változtatásai kevésbé jól működő programoknál (pl Internet Explorer) a letöltés során hatalmas problémákat okozhatnak. Az ilyen megjelenítési problémák elkerülhetőek, ha a honlapot rendszeresen több különböző böngészővel is megtekintjük. A BrowserShot gyorsan és egyszerűen megmutatja, hogy a legelterjedtebb böngészőprogramok hogyan jelenítik meg weboldalunkat, de érdemes egy pillantást vetni a Google új Chrome böngészőjére is.

8. Képernyő-felbontás megváltoztatása

A weboldal látogatottsági adatai alapján válassza ki a látogatók által használt képernyőfelbontástok közül az öt leggyakoribbat. Ha lehetséges, állítsa be a saját képernyőjét is erre, és így lapozza végig a honlapot. Meglepve fogja tapasztalni, hogy jónéhány igen fontos elem (pl a kosárba helyezés vagy a fizetés ikonja) nem látható, vagy lecsúszik az oldalról. A különböző képernyőfelbontások bemutatására remek program található a Webconfs.com oldalon.

9. Színbeállítások módosítása

Az egyes monitorok színbeállítása nagyban eltérhet. Ez azt eredményezheti, hogy bizonyos színek a háttérszínhez képest nem lesznek eléggé kontrasztosak. Nézze meg a weboldalt több különböző színbeállítással, vagy esetleg egy másik monitoron.

10. Jelenítse meg a hibaüzeneteket

Ismeri az idegesítő JavaScript hibaüzeneteket, melyek állandóan előugranak? Állítsa be úgy böngészőjét, hogy ezek biztosan megjelenjenek, így azonnal észrevehetővé válik a hibás oldal.

11. Mobiltelefon használata

Mennyire olvasható a honlap egy mobiltelefonon internező számára? Jól jelenik meg? Amennyiben nem, a Mofuse segítségével készíthet a mobiltelefonokon is jól működő, RSS-alapú webodalt.

12. Változtassa meg munkaidejét

Kétségkívül sokan találják úgy, hogy kreatívabbak késő éjjel, mint más napszakban. Nézze át a honlapot vagy a látogatottsági statisztikát egy kreatívabb időszakában – meglepő eredményeket fog kapni.

Szeretné úgy látni weboldalát, mintha először találkozna vele? Mit gondol, mit tenne? Mit mondana saját magának? Remélhetőleg a fenti ötletek segítenek felismerni és kijavítani a weboldal eddig rejtett problémáit.Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer