Főoldal » Szakcikkek » Keresőmarketing szakcikkek » Mit értünk keresőmarketing alatt?

Mit értünk keresőmarketing alatt?

Tungler Andrea | 2008-05-14 12:00

A keresőmarketing zavaró és félreérthető marketing eljárás lehet a vállalkozások számára. Sokan bizonyára már hallották a kifejezést, de nem biztosak a jelentésében; mások sejti, mit takar az elnevezés, de meg kell tanulniuk, hogyan fogjanak hozzá.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk a fogalmat és a keresőmarketing módszerek típusait, amelyekkel online marketing erőfeszítéseiket tehetik hatékonyabbá.
A keresőmarketing internetes marketing technikák sokszínű gyűjteménye, melyeknek az a célja, hogy weboldalára érdeklődő látogatókat vonzzon ésszerű költségek mellett.

A keresőmarketing áttekintése
  1. Természetes keresőoptimalizálás  
  2. Fizetett kulcsszavas keresés
Természetes keresőoptimalizálás  
A természetes keresőoptimalizálás sokféle néven és rövidítéssel ismeretes: keresőoptimalizálás (search engine optimsation= SEO), természetes keresés, fizetetlen keresés, ingyenes keresés és organikus optimalizálás. A keresőoptimalizálás során azt kell biztosítani, hogy a keresőoldalak „pókjai” megtalálják weboldalunkat, ellátogassanak minden oldalára, és kiemelt helyen tüntessék fel az oldalt, amikor az emberek az általunk kínált különböző termékeket, szolgáltatásokat vagy információkat keresik. (A pók a keresőoldalak automatizált weboldal-kereső programjainak a nem hivatalos elnevezése, amelyeket robotnak is neveznek.)
A keresőoptimalizálást időnként nevezik ingyenes vagy fizetetlen keresésnek is, mivel nem kell a keresőoldalnak fizetnünk, hogy a forgalmat a weboldalunkra irányítsa. Ezek az elnevezések félrevezetőek, hiszen vállalkozásunk érdeke éppen azt diktálhatja, hogy időt és pénzt fektessünk a természetes keresésbe. Olyan ez, mint a közönségszolgálat: noha a különböző médiumok ingyenesen tudósítanak, a gazdasági szervezetek mégis gyakran fektetnek pénzt PR kampányokba saját munkatársaik vagy külső ügynökségek segítségével.

Fizetett kulcsszavas keresés
A fizetett kulcsszavas keresésannyit tesz, hogy fizetünk a keresőoldalnak, amiért az weboldalunk hirdetéseit megjeleníti, ha a felhasználók a megfelelő kifejezésekre keresnek.
A fizetett keresés területén a három domináns keresőoldal a Google, a Yahoo és a Microsoft. Vannak mások is a piacon, de még összesítve sem jelentősek.
A fizetett kulcsszavas keresést jellemzően kattintás alapú fizetési megállapodás (Pay per click =PPC) alapján nyújtják. A Google, a Yahoo és a Microsoft valós idejű aukciókat alkalmaz a kattintások értékesítésére, így a hirdetők saját döntésük alapján többet ajánlhatnak fel kattintásonként, hogy nagyobb forgalmat irányítsanak weboldalukra egy adott kulcsszó vagy keresőkifejezés esetén. Más kulcsszókeresési szolgáltatók rögzített PPC árakon értékesítik a kattintásokat. A kattintási díjak pár forinttól több száz forintig terjedhetnek kattintásonként az adott forgalomért folytatott verseny mértékétől függően.

A természetes keresőmarketing hasznos a vállalatom számára?
A keresőoptimalizálás bizonyos formában szinte minden weboldallal rendelkező vállalkozás számára előnyös. A weboldal forgalmának növelése fontos a közvetlen értékesítéssel foglalkozó cégek, kiskereskedők, gyártók, szolgáltatók, információs szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, kormányszervezetek és non-profit szervezetek számára egyaránt.
Sokféle vállalkozás esetén a természetes keresés jelenti az egyetlen ésszerű keresőmarketing befektetést.
Vegyünk például egy vezetési tanácsadó céget, amely vállalatvezetők számára értékesít jelentős, hosszú távú tanácsadói szolgáltatásokat. Egy vezérigazgató nem választ ilyen céget – dollárban hat-hét számjegyű szerződés esetén – kétdolláros Google kattintás alapján.
Egy szilárd keresőoptimalizálás projekt azonban határozottan eredményes lehet. Tegyük fel, hogy a vezetési tanácsadó cég nagy mennyiségű, professzionálisan megírt, hiteles és hasznos tartalmat tesz fel weboldalára, és gondoskodik róla, hogy a keresőoldalak megtalálják és megértsék ezeket az anyagokat. Teljességgel elképzelhető, hogy egy vezérigazgató természetes keresés útján rábukkan ezekre az oldalakra, és megkeresi a céget egy lehetséges projekt kapcsán.

A fizetett keresőmarketing hasznos a vállalatom számára?
A fizetett kulcsszavas keresés ésszerű megoldás, ha egyértelmű, követhető és közvetlen reagálású mechanizmus működik a weboldalon. Ha vállalata weboldala rendeléseket fogad vagy forgalmat generál, meg tudja határozni az így létrejövő bevétel vagy forgalom értékét, illetve azt az összeget, amit az ehhez szükséges reklámozásra fordíthat úgy, hogy a profitra vonatkozó céljai is megvalósuljanak.
A márkamarketinghez szokott nagy szervezetek gyakran annyira olcsónak találják a fizetett kulcsszavas keresést az országos televíziók és a nyomtatott sajtó hirdetéseivel összehasonlítva, hogy további indoklásra nemigen van szükségük.
A fizetett kulcsszavas keresés különösen jól működik, ha olyan termékeket forgalmaz, amit a vásárlók már eleve keresnek. A fizetett kulcsszavas keresés akkor is hatásos, ha jól ismert termékeket forgalmaz, egyedi névvel ellátott termékeket, illetve jól ismert márkák által előállított árukat. Mivel a folyamatot a felhasználók irányítják a számukra érdekes információk keresésével, a fizetett kulcsszavas keresés kevésbé hatásos új termékek bevezetése és újszerű áruk népszerűsítése esetén.
A keresőmarketing alkalmazása sok vállalat számára még mindig új, „bizonyítatlan” és nem egyértelmű megoldást jelent. Az ehhez hasonló cikkek információinak alkalmazásával Ön is elkezdheti beépíteni a keresőmarketing taktikáit üzleti folyamataiba, és ezáltal javíthatja vállalkozása eredményeit.


Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer