Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » Honlap szövegezés tippek

Honlap szövegezés tippek

Tungler Andrea | 2009-03-21 22:00

A weboldalakra szánt szövegek írásmódja és tartalmának szerkesztése lényegesen eltér a nyomtatott anyagokétól.

A világhálón böngészők nem hagyományos módon, szóról szóra olvasnak, hanem egy-egy információt keresve siklanak végig a weboldal tartalmán. Ezért a weboldal szövegírásához, szerkesztéséhez a nyomtatott anyagoktól eltérő módszereket, szövegszerkesztési stílust kell alkalmazni – ezeket az irányelveket érdemes a honlap szövegének megírása előtt alaposan áttanulmányozni.

A weboldal tartalmának szerkesztésére és fejlesztésére érdemes több időt és munkát áldozni, alaposan átgondolni és kidolgozni. A hatékony honlap-szerkesztéshez rengeteg tapasztalatra van szükség!

A honlap szövege legyen jól érthető minden korosztály számára – az oldalt a tizenévesektől a nyugdíjasokig sokféle ember fogja olvasni. Célszerű egyszerű mondatokat használni, melyek egy-egy gondolatot fogalmaznak meg. Bekezdésenként csak egy gondolatsor vonuljon végig a szövegen, így könnyen beazonosítható, hogy éppen miről van szó. Ez segíti az olvasót a bekezdések böngészésében, könnyen és gyorsan érthetővé teszi a szöveg lényegi részét.

A könnyű megértést segíti, ha a szöveg elejére kerül az összefoglaló rész, majd a bővebb kifejtés azt követi. A kifejtő szakasz részletes magyarázatában kaphat az olvasó választ a témával kapcsolatos további kérdéseire, mégpedig a következő sorrendben: mit, hogyan, hol, mikor és miért. Az oldal első bekezdése mindig az adott oldal rövid összefoglalása legyen! Így a honlap látogatói azonnal megtudják, hogy az adott lapon miről találnak információt, és ennek tükrében tudják tovább folytatni az olvasást, vagy a további böngészést.

Tippek - weboldalak szövegszerkesztése

Tömör, velős szövegek

A honlapokra a nyomtatott anyagoknál rövidebb szövegeket kell írni. Célszerű nagyobb betűtípust használni, tömörebb mondatokat, rövidebb bekezdéseket alkalmazni.

A képernyőről való olvasás fárasztó a szemnek! Így a sorok és bekezdések között elegendő helyet kell hagyni, hogy a szöveg jól átlátható legyen. A böngészés megkönnyítésére már a szerkesztéskor ügyelni kell.

Tárgyilagos mondatok

A weboldal mondatai legyenek egyszerűek és jól érthetőek. A magyartól amúgy is idegen szenvedő szerkezetet mindenképpen érdemes kerülni. Az információ legyen közérthető, mai nyelven megfogalmazott – az internet napjaink leghatékonyabb hirdetési felülete, lehetőségeit érdemes maximálisan kihasználni!

Felsorolások

A közvetíteni kívánt információt célszerű rövid mondatokba, bekezdésekbe vagy felsorolás-formába rendezni. A legtömörebb megoldás a pontokba szedett felsorolás!

Rövid mondatok

A mondanivalót érdemes tördelni – az interneten több rövidebb mondat hatékonyabban közvetíti az információt, mint egy hosszú. Felesleges mindenről minden információt egy oldalra összezsúfolni. A weblap álljon inkább több rövid, de elegánsan megszerkesztett oldalból.

Egyszerű stílus

Az egyszerű stílus megkönnyíti a megértést: a honlap látogatói így gyorsabban látják át a közölni kívánt információt.

Érthető fő- és alcímek

A szöveg legyen jól tagolva fő és alcímekkel. Ezek legyenek könnyen érthetőek, közöljék a lényegi mondanivalót. Ezáltal az olvasó rögtön tudja, hogy az adott részben miről is lesz szó. Praktikus, ha minden 3-4 bekezdésre jut egy alcím.

Fontos kifejezések kiemelése

A legfontosabb címeket és lényeges szavakat érdemes jobban kiemelni. Így a felhasználók gyorsan és biztosan tudják kiszűrni az őket érdeklő részeket. Nem a szerkesztő által hangsúlyozott, hanem a bekezdés témájára legjellemzőbb kifejezést célszerű kiemelni.

Pontosan megfogalmazott linkek

A weboldal látogatói a kívánt információhoz több linken keresztül, oda-vissza kattintgatva jutnak el. A link szövege legyen mindig jól érthető és pontos.

Az olvasó szempontjai

A hatékony honlap-írás alapeleme, hogy az olvasó legyen elégedett az ott talált információval. Ha ez nem sikerül, akkor a honlapfejlesztésbe ölt pénz, munka és idő mind kárba vész, a kitűzött üzleti célokat nem sikerül elérni. A weboldal feladata: a látogatók meggyőzése!

  • A látogatók csak böngésznek a szövegben. Legyenek a szövegek és bekezdések egyszerűen átláthatók, felsorolásszerűek! Így az olvasók számára az információ mennyisége kevésbé riasztó, tagoltan olvasható.
  • Az olvasók türelmetlenek. A közölni kívánt információ legyen rövid és könnyen érthető mondatokba rendezett.
  • A képernyőn a balra rendezett szöveg általában jobban olvasható, mint a sorkizárt. A sorkizárt szövegben a szavak között eltérő a távolság, az olvasó szemének keresnie kell a következő szót – így az olvasás is fárasztóbb.

 

Összefoglalás

A fenti javaslatok mellett az interneten található egyéb szövegszerkesztési ötleteket is érdemes tanulmányozni és a honlap szerkesztésekor figyelembe venni. A módszerek nem bonyolultak, mégcsak nem is újak. A könnyen átlátható szerkezettel növelhető a honlap látogatottsága. A fenti irányvonalakat szem előtt tartva a weboldal látogatottsága jó irányba fejleszthető.Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer