Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » Mikor nyissunk meg egy linket új ablakban? 2. rész

Mikor nyissunk meg egy linket új ablakban? 2. rész

Tungler Andrea | 2007-09-03 12:00

Használhatóság szempontjából általában nem jó megoldás a linkeket új ablakban megnyitni.

Van azonban néhány kivétel, amikor hasznos lehet a linkek új ablakban történő megnyitása feltéve, hogy előre figyelmeztetjük erre a felhasználókat.

 

 1. PDF és Word dokumentumok
  A számítógépes felhasználók a PDF és Word dokumentumok megtekintését általában az Adobe Reader, illetve a Microsoft Word programok használatához kapcsolják. Ezért hogyha a weboldalunk ilyen fájlokhoz tartalmaz linkeket, a felhasználók az olvasás befejeztével gyakran bezárják az adott ablakot, hogy visszatérjenek az internetes böngészőhöz. Ha a dokumentum nem új ablakban jelent meg, már el is veszítették weboldalunkat.
   
 2. Szöveges segítség
  Amikor a felhasználók egy űrlapot vagy nyomtatványt töltenek ki, gyakran van szükségük segítségre egyes mezők kitöltéséhez. Ez a segítség általában egy kérdőjelre (vagy más hasonló ikonra) való rákattintással érhető el, és a segítség szövege új ablakban nyílik meg (vagy az adott oldalon jelenik meg). Mivel az ilyen segítség többnyire kis felugró ablakban nyílik meg, a felhasználók jól tudják, hogyan térhetnek vissza az eredeti oldalra. Felváltva használhatják ezt az oldalt és a főoldalt, felhasználva a szöveges segítséget az űrlap kitöltése közben.
 3. Nagyméretű képek
  A legtöbb termékekről szóló internetes oldal tartalmaz képeket, amelyekre rákattintva a fotó nagyobb változata jeleníthető meg. A nagyméretű képekhez vezető linkeket is új ablakban érdemes megjeleníteni, mivel eltarthat egy darabig a letöltésük. A felhasználók tovább böngészhetik fő weboldalunkat, miközben arra várnak, hogy a kép teljesen megjelenjen a külön ablakban. 
 4. Hírlevelek linkjei
  A hírleveleken belül található linkeket is úgy kell beállítani, hogy külön ablakban jelenjenek meg.


Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer