Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » Ne új ablakban nyissuk meg a linkeket! 1.rész

Ne új ablakban nyissuk meg a linkeket! 1.rész

Tungler Andrea | 2007-08-22 12:00

Általában (helytelenül) akkor nyitunk meg egy linkeket új ablakban, ha az egy külső weboldalra irányul. Az indoklás jellemzően a következő: „így a felhasználót tovább tarthatjuk a saját oldalunkon”.
Sajnos ez a valóságban többnyire nem működik. Azon túl, hogy mesterségesen meghosszabbítjuk azt az időt, amit a felhasználó a weboldalunkon kénytelen eltölteni (hiszen a saját oldalunk is nyitva marad, amíg az új ablakot megtekinti), nem nagy a valószínűsége, hogy tényleg több időt tölt el az oldalunkon.

Néhány ok, amiért nem érdemes a linkeket új ablakban megnyitni: 

  1. A felhasználók nem tudnak visszatérni a weboldalunkra
    Amikor a felhasználók vissza akarnak térni a weboldalunkra, sok esetben a vissza gombra kattintanak, és nem értik, miért nem működik. Pár sikertelen próbálkozás után feladják, és nem térnek vissza a weboldalunkra. A használhatósági tesztek időről-időre azt mutatják, hogy nagyjából minden ötödik felhasználó ezt teszi, és nem jön rá, hogy az új oldal új ablakban nyílt meg. Ezért aztán nem is tud visszatérni az eredeti weboldalra. (ne feledje, ha Ön az internettel dolgozik, nem számít átlagos felhasználónak!)
  2. A felhasználók nem fognak visszatérni az oldalunkra
    Jó oka van annak, hogy a felhasználó külső oldalakra irányuló linkekre kattint – befejezte weboldalunk használatát. Ha vissza kíván térni, lenyomja a vissza gombot, ami sokkal inkább számít ösztönös és megtanult viselkedésnek, mint ha a böngésző ablakának bezárásával kellene visszatérnie. A felhasználó csak akkor fog visszatérni, ha akar – és ezen nem változtat az sem, ha a külső weboldalakra irányuló linkeket új ablakban nyitjuk meg.
  3. Elvesszük a döntést a felhasználótól
    Ha a linkeket új ablakban nyitjuk meg, ezzel összezavarjuk és csalódást okozunk a felhasználónak, ráadásul az amúgy is zsúfolt tálcáját tesszük még zsúfoltabbá. Az új ablak megnyitása valójában megnehezíti az oldalunkra való visszatalálást, mivel a felhasználók jellemzően a vissza gombbal próbálnak visszatérni. Amikor ez nem működik, a felhasználók 80%-a, aki felismeri, hogy új ablak nyílt meg, kénytelen változtatni a viselkedésén, és inkább bezárja az új ablakot.

A fenti szabály alól van néhány kivétel, amikor az új ablak megnyitása hasznos lehet. Erről írtunk előző heti cikkünkben!

 Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer