Főoldal » Szakcikkek » Keresőmarketing szakcikkek » Online marketing videóval

Online marketing videóval

Tungler Andrea | 2007-11-09 22:00

Az üzleti videó típusai

A szélessávú hozzáférés gyors terjedésével elég nyilvánvaló, hogy az internet és a televízió útjai lassan egybefonódnak. Egy szépen megtervezett weboldal megfelelő lehet 2007-ben, de pár év elteltével az internetet böngésző potenciális ügyfél azt várja majd, hogy vállalkozása videó formájában mutatkozzon be. A fiatalabb generáció különösen nyitott az olyan ötletes videók irányában, amelyek különböző termékeket, márkákat hirdetnek, és amelyeket a YouTube és más népszerű oldalak terjesztenek.

Szerencsére két tényező is megkönnyíti a helyzetünket, ha online videót szeretnénk kínálni. Először is a digitális videónak köszönhetően ma már aránylag könnyű videós tartalmakat létrehozni és szerkeszteni, hiszen a kamerák és különböző szoftverek a kis- és közepes vállalkozások számára is hozzáférhetőek. Másodsorban a videós tartalmakat megosztó oldalak lecsökkentik a tárolás és a terjesztés költségeit – legalábbis bizonyos vállalatok számára. A legnagyobb problémát az jelenti, hogyan készítsünk professzionális videót alacsony költségvetéssel. Ebben a sorozatban ezekkel a kérdésekkel is foglalkozni fogunk.
Ám mindenek előtt tekintsük át a videós marketing típusait, amelyek a kis- és közepes vállalatokat érdekelhetik. Számos alapvető kategóriát különböztethetünk meg.

1. Bemutatkozó videó
Mivel az online videó széleskörű alkalmazása még viszonylag új keletű, a vállalkozást bemutató videó olyan megkülönböztető elem lehet, amellyel bizalmat szerezhetünk, és erős márka képét építhetjük ki, amely a jövőbeli sikerek alapja lehet. Nem olyan csillogó oldalról van szó, ami elveszi a látogatók kedvét, hanem a honlapon alkalmazott opcionális videós elemről. Két dolgot kell szem előtt tartani: (a) Időtartam: Legyen rövid. Ha meghaladja a 3-4 percet, senki nem fogja végignézni. (b) Minőség: Vállalkozása minőségét a videó minősége alapján fogják megítélni. Lehet, hogy érdemes szakértőre bízni ezt a feladatot. Nézzen meg egy hatásos példát a Site Build It oldalán!

2. Értékesítési bemutatók
Sok vállalkozás alkalmaz videókat, hogy termékeit és szolgáltatásait eladja – hotelek, ingatlanügynökségek, éttermek, autókereskedők. Az új termékfajták esetében, amelyeket nem igazán ismernek az emberek, hasznos lehet a videós bemutatás, csakúgy, mint új termékek piacra dobásakor. Az online szolgáltatások esetében egyre gyakrabban készítenek termékvideókat a Camtasia és más hasonló eszközök segítségével. Az ilyen értékesítési bemutatók különösen hasznosak, amikor a szavak és képek nem lennének elegendőek. Egy egyetem például videofelvételt készíthet egy-egy előadásról, hogy jelentkezőket toborozzon. További példák lehetnek a videós előzetesek vagy a tervezőcégek által összeállított mozgófilmes portfoliók. Kis fantáziával még számos alkalmazási területet nevezhetünk meg.

3. Ügyfelek véleménye
Az értékesítési bemutatókhoz szorosan kapcsolódnak az elégedett ügyfeleket bemutató anyagok. Ezeket a felvételeket el lehet készíteni például egy kiállításon, ahol a vásárlókkal szemtől szembe találkozhatunk, majd szerkesztés után felkerülhetnek internetes oldalunkra. Az ügyfelek véleményét bemutató filmek bizalmat keltenek termékeink iránt, mert valaki más mondja el, hogy miért bízik bennünk. A videó a bizalom építéséhez olyan adalékot szolgáltat, amit szöveges anyaggal soha nem lehetne elérni. A Convivio ezt a módszert alkalmazza.

4. Magyarázó videó
Az oktató értékesítés körébe tartozó magyarázó videó hasonlóságokat mutat az értékesítési bemutatókkal. Így elmagyarázhatunk olyan műveleteket, amelyek szorosan összefüggenek az általunk értékesített termékekkel. Jó példa erre a Photoshop oktatófilmje a Flash Aces Design -tól.  Az ilyen bemutatókat elhelyezhetjük saját oldalunkon, vagy egy videó-megosztó oldalon, hogy új ügyfeleket szerezzünk. Sok szoftveres cég kínál videós útmutatót termékei használatával kapcsolatban.

5. Hírek, események, üzenetek
A szervezet küldetésétől függően hasznos lehet a közelmúlt eseményeiről vagy híreiről készített videók alkalmazása. Egy olyan oldal köré, ahol helyi hírek és személyiségek jelennek meg, egy közösség szerveződhet, melyet részben a hirdetések támogatnak. Politikai jelöltek egyre gyakrabban használnak videókat mondanivalójuk terjesztéséhez.

6. Márkaépítés vírusmarketinggel
Sok vállalat alkalmaz rövid videókat vírusmarketing kampánya részeként. A bizarr, mulatságos és érdekfeszítő klipeket elküldik barátaiknak, akik megnézik és továbbítják azokat. Ezzel egy kampány keretében több ezer linket hozhatunk létre. A sikerhez azonban egyrészt kicsit őrültnek, másrészt rendkívül kreatívnak kell lenni.

A fenti kategóriák némelyike talán túl nehézkes lehet kis- és közepes vállalkozások számára, de a többi könnyedén felhasználható. Érdemes azzal kezdeni, hogy elképzeljük, hogyan tudnánk a videót felhasználni saját online marketing tevékenységünkben.Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer