Főoldal » Szakcikkek » Felhasználóbarát honlapkészítés szakcikkek » Ki dönt a webdesignról: a felhasználó, vagy a grafikus?

Ki dönt a webdesignról: a felhasználó, vagy a grafikus?

Tungler Andrea | 2010-11-23 12:30

Régóta vitatott kérdést feszegetünk – ebben a témában tökéletes, minden esetre érvényes szabályokat ezidáig senki sem tudott megalkotni. Rengeteg energia, kemény munka megy veszendőbe, ha a felhasználók nem szeretik a honlap külsejét. Ha náluk elbukik a design, akkor elvesztegetjük a munkaidőt, az erre fordított összeg ablakon kidobott pénz lesz.

Az internet világa kemény terep: nem hagyhatjuk figyelmen kívül az internetezők véleményét. A weblapokat többnyire a látogatóik számára készítik – hogy tartani tudjuk a lépést a versenytársakkal, fontos, hogy felhasználóink szeressék honlapunkat. Lényeges, hogy a weboldal készítője és felhasználója is elégedett legyen. Ők egymás pillérei: csak együtt tudnak létezni.

Az alábbi cikkben a téma vitás kérdéseit feszegetjük.

A közösség erejeNem szabad lebecsülni a közösség erejét, sőt szigorúan tilos félresöpörni véleményüket. Nem akarjuk letörni az újonc webdesignerek magabiztosságát – ők általában meg vannak győződve tehetségükről, és úgy gondolják, hogy tervezőként a hatalom is az ő kezükben van.

Előbb vagy utóbb azonban mindenki szembetalálja magát az internet közösségi erejével. A honlap tervezése során rendszerint az internetezők egy kis szegmensét próbáljuk megcélozni – ne feledjük, hogy ennek a közönségnek a figyelme is éppen az általunk hangsúlyozott részletekre lesz kihegyezve.

A webdesign változásának rövid történeteHogyan és mikor került át a hatalom a tervezőtől a felhasználóhoz? Erre a kérdésre a választ az első weboldalak külsejének elemzése után találjuk meg. Látható, hogy az internet megjelenésekor a honlapok csak információt szolgáltattak.

A használhatóság fogalma ekkor még ismeretlen volt. Ezeket a szinte egyforma weblapokat egyszerű design jellemzi. A tervezők csak néhány színt és betűtípust használtak, nagyjából azonos elrendezésű oldalakat készítettek. Egyértelműen látszik: a közönség ekkor még nem szólt bele a honlap kialakításába. Minden a fejlesztők és tervezők elképzelései szerint jött létre. Ennek fő oka, hogy viszonylag kevés weboldal létezett. A rengeteg internetezőre csak néhány, információt tartalmazó honlap jutott: így ezek szinte monopolhelyzetben voltak. A felhasználók csak technikai probléma esetén jutottak szóhoz.

A változás

fontosnak látták a felhasználók véleményét

Lassan és fokozatosan ment végbe a változás. Az újabb és újabb weblapok megjelenésével nagyobb lett az igény a webdesignerek munkájára is. Egy idő után már a tervezők és a honlapok tulajdonosai is fontosnak tartották a látogatók véleményét. A változás legfőbb oka, hogy internetezés során ők maguk is találkoztak bizonyos nehézségekkel, melyeket szerettek volna megoldani.

Napjainkban


Egy weboldal ma nem létezhet, nem maradhat fent a felhasználók visszajelzései nélkül. Muszáj figyelni az internetezők megjegyzéseire és véleményére. Egyetlen honlapról sem maradhat le a „Kapcsolat” és a „Vélemény” mező.

A piac szereplői tudják: az üzletet a felhasználók viszik sikerre vagy, éppen ellenkezőleg, ők teszik tönkre. Elég egy apró hiba vagy egy negatív vélemény és a rossz hír futótűzként terjed az interneten. A közösségi oldalak terjedése csak erősíti ezt a folyamatot. Aki még nem tette meg, annak éppen ideje nyitni felhasználói felé. Minden más várhat: legyen a kapcsolat megerősítése a legfontosabb. A legjobb módszer az internet meghódításához a felhasználók szívének és eszének megnyerése.

Könyvjelzők & megosztás:

|

További szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer