dfghndfgh
Főoldal » Jogszabályok, irányelvek

Jogszabályok, irányelvek

A webhelyekre vonatkozó webszabványok önkéntes alkalmazásán túl bizonyos kérdésekről jogszabályok, Európai Uniós irányelvek rendelkeznek.

eInclusion (eBefogadás)
Az Európai Bizottság által meghirdetett eEurope Action Plan cselekvési terv egyik kiemelt pontja. Célja, hogy az Európai Információs Társadalomban megakadályozza a digitális megosztottság/szakadék mélyülését, valamint kiaknázza az új digitális lehetőségeket a hátrányos helyzetűek, az idősek és az elmaradt térségek számára az Információs Társadalmi részvételben.
Az eInclusion irányelvről bővebben olvashat az EU tematikus oldalán.

eAccessibility (eHozzáférhetőség)
Az Európai Unió eInclusion politikájának egyik meghatározó pillére. Alapvetően azokra a technikai akadályokra fókuszál, melyek a fogyatékosokat és az idős embereket korlátozzák az Információs Társadalomban. Ugyanakkor ennél szélesebb látókörrel is rendelkezik, hiszen figyelembe veszi az összes olyan szituációt, amikor bárki valamilyen akadályba ütközik az infokommunikációs szolgáltatások használata során. Ilyen helyzet lehet például akkor, ha egy amúgy egészséges ember átmeneti fogyatékosságra ítéltetik zajos környezetben, alul- vagy túlvilágított környezetben, vezetés közben, egykezes vagy kéz nélküli használat során.

Design-for-All (Tervezzünk Mindenkinek)
Az eAccessibility politikához szorosan kapcsolódó Európai Uniós célkitűzés. Ennek mentén olyan termékek és infokommunikációs szolgáltatások létrehozása a cél, melyek a lehető legszélesebb felhasználói réteg számára érhetőek el. Három fő stratégiát fogalmaz meg:

  • olyan információs társadalmi termékek és szolgáltatások tervezését, melyek bizonyíthatóan megfelelnek a legtöbb potenciális felhasználó számára, mindenféle módosítás nélkül
  • olyan termékek tervezését, melyek könnyen adaptálhatóak a különböző felhasználók számára (például alkalmazkodó vagy egyedileg beállítható felhasználói felületek segítségével)
  • olyan termékek tervezését, melyek szabványos felülettel rendelkeznek, lehetővé téve a speciális felhasználói eszközök általi hozzáférést
    A Design-for-All célkitűzésről bővebben olvashat az EU tematikus oldalán.

eEurope 2002: A közhasználatú weboldalak és azok tartalmának hozzáférhetősége
...a közszektor weboldalait és azok tartalmát a tagállamokban és az európai intézményekben úgy kell megtervezni, hogy azok hozzáférhetőek legyenek, ezzel biztosítva, hogy a fogyatékos állampolgárok hozzáférhessenek az információkhoz és kihasználhassák az eKormányzás lehetőségeinek összes előnyét.
— eEurope Action Plan 2002

Az Európai Unió ezen cél végrehajtását elérendő adaptálta a World Wide Web Consortium (W3C) Web Accessibility Initiative (WAI - Web Hozzáférhetőség Kezdeményezés) Web Content Accessibility Guidelines version 1.0 (WCAG 1.0 - Webtartalom Hozzáférhetőség Irányelvei), rövidítve a W3C/WAI WCAG 1.0 irányelveit a közszektor összes weboldalára. Ez az irányelv világszerte elismerten a webhelyek hozzáférhetőségének de-facto szabványa.

Ugyanezen dokumetum szögezi le azt is, hogy a közszektor weboldalainak hozzáférhetőségét az automatikus módszereken túl szakértőknek is át kell vizsgálnia:

“...A hozzáférhetőség ellenőrzése részben automatikus eszközökkel is elvégezhető, de emberi áttekintést is tartalmaznia kell. Az Irányelvek külön megjegyzik, hogy míg az automatizált módszerek általában gyorsak és megfelelők, képtelenek minden hozzáférhetőségi kérdést azonosítani.”
— eEurope 2002: Accessibility of Public Web Sites and their Content

A közhasználatú weboldalak és azok tartalmának hozzáférhetőségéről bővebben olvashat az EU tematikus oldalán.

1998.évi XXVI.törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról
“Hozzáférhető az információ akkor, ha azt a fogyatékos személy érzékelheti és az biztosítja számára a megfelelő értelmezés lehetőségét.”
—6. § (2)

“A kommunikációban jelentősen gátolt személy számára a közszolgáltatások igénybevételekor lehetővé kell tenni a kölcsönös tájékozódás feltételeit.”
—7. § (1)

“Az információs társadalom nyújtotta lehetőségek erősítik az esélyegyenlőséget a fogyatékos személyek számára. A fogyatékos személyt az információs esélyegyenlőség megilleti az információs társadalmi szolgáltatások igénybevételekor.”
—7. § (2)

 

Legújabb szakcikkekIratkozzon fel hírlevelünkre

Minden hónap első keddjén megjelenő hirlevelünkkel segítünk honlapja használhatóságának és hatékonyságának növelésében.

© 2004-2009 Marketing4u Bt.
Ajánlatkérés | Bemutatkozás
Honlapkészítés referenciáink
Honlap elemzés és tesztelés | Egyedi tartalomkezelő rendszer